Ябълка сорт Молиз делишес

Молиз делишес – 7 лв/бр

Срок на зреене: 10 - 15 август

Характеристика: Произход и разпространение – Сортът е открит в Германия. В нашата страна е от слабо разпространените сортове с изключение на Пазарджишка област: там са създадени няколко по масивни насаждения от Молиз делишес с опрашителен сорт Прима през 80 – те години.
Големина и тегло – плодовете неизравнени по големина и тегло, средни до големи с височина 78 – 88 мм и тегло от 105 до 215 гр.
Форма – закръглено конусовидна, понякога слабо сплеснати и малко неравни.
Кожицата – гладка, плътна, без наличие на восъчен налеп, основният цвят е бледо зелен преди беритбена зрелост и жълтооранжев с тъмно червени ивици при беритбена и потребителска зрелост.
Месото – жълтеникаво, крехко до много крехко при пълна потребителска зрелост, с силен натрапчив аромат.
Беритбена и потребителска зрелост – плодовете придобиват беритбена и потребителска зрелост едновременно около средата на Август и траят до десетина дена след това.
Превозването на плодовете от този сорт трябва да се извършва с полагане на повече грижи за внимателно поставяне и подреждане поединично в каси за да се предотвратят загуби.
Дървото – със много силен растеж в ранна възраст и по слаб в плододаваща, податливо на брашнеста мана през влажна година и преовлажнена почва.
Нладите дръвчета сравнително рано започват да плододават 2 – 3 година след засаждане и са с до 40 години дълголетност.
Молиз делишес се води за средно добър опрашител, много добри негови опрашите ли са Прима, Петровка, Златна превъзходна и др сортове със средно ран цъфтеж.

Цена: 5лв/бр.
Цена на едро: по договаряне.

Поръчайте овошки Молиз делишес – 7 лв/бр на тел.0883386474.