Круши сорт Пас красан

Пас красан – 7лв/бр

Срок на зреене: 20 - 30 октомври

Характеристика: Произход и разпространение – Сортът произлиза от Франция, случайно намерено семеначе, в България е пренесен след 1879 година. Най- голямо разпространение има в Русия, Франция, Италия. По слабо е разпространен в балканските и средноевропейските страни. У нас се намират представители на сорта най – вече в Пловдивско и Пазарджишко.
Големина и тегло на плодовете – плодовете са задоволително изравнени по големина и тегло, 60 – 80 мм високи, 55 – 75 мм широки, 285 – 325 гр тежки, когато дървото се отглежда в благоприятни условия плодовете могат да надхвърлят доста тези показатели ( отглеждани са плодове с тегло над 555 грама ).
Кожицата – Дебела, суха, матова, тъмнозелена преди беритбена зрелост, светлозелена при беритбена и жълтооранжева при потребителска зрелост. По огряната страна почти не се появява руменина, само в случаи на много добре подрязани дървета с по малко завръзи по тях.
Месото – богато на много захари, сочно, сладко- кисело, с приятна тръпчивина. Качеството на месото е отлично с изключение на презасушени насаждение.
Беритбена и потребителска зрелост – плодовете е за препоръчване да се берат в колкото се може по късно, поне в края на октомври, за по добро качество на плодовете. Потребителската зрелост настъпва в началото на януари и може да продължи до към края на месец Март.
Плодовете могат да се превозват на големи разстояния без особени загуби и вреда на продукцията.
Използуване – плодовете са изключително приятни на вкус и много ароматни и най- често се използват за прясна консумация и десерти.
Дървото е малко по размери и придобитата продукция от едно дръвче на достига повече от 80 кг ( на десета година ), но повечето бройки, които могат да се засадят в декар компенсира ниските добиви.
Дърветата рано започват да плододават и са дълголетни.
Пас красан е сорт, който не се нуждае от особени грижи и не се напада от много неприятели. Няма опастност от измръзване на цветовете, плодовете и самите овошки. Добри негови опрашите ли са Харденпондова масловка, Попска круша и някои др сортове.

Цена: 5лв/бр.
Цена на едро: по договаряне.

Поръчайте овошки Пас красан – 7лв/бр на тел.0883386474.