Туя смарагд

Туя Смарагд

Характеристика: Туя Смарагд ( Thuja occidentalis Smaragd )
Произход и разпространение – произхожда от Северна Америка, силно разпространена в повечето страни, а в последно време и в България.
Вечнозелено растение с пирамидална и заострена корона.
Смарагдовата туя е лесна за подръжка, вирее добре на по слънчеви и влажни места.
Размери – Достига височина до около 4,5 – 5 метра и ширина до 1,5 метра. Размерите се влияят до голяма степен от место засаждането: при засаждане в саксии, размерите се ограничават до 2,2 м, дори с подхранване на почвата. При засаждане в земята сравнително бързо достига описаните по горе размери.
Важно е да се знае, че смарагдовата както и повечето видове туи поемат доста от полезните вещества през листната маса, така че е добре при поливка на земята около растението да се препръсква и самото растение.
Западната туя Смарагд е вечно зелена, подлежи на всякакви типове подрязване и добре понася силни и мокри снегове ( не се нуждае от покриване или привързване при наличие на дебела снежна покривка ).
Размножаване – размножава се чрез резници и семена.
Вредители и неприятели – не са получени данни за такива, единствената заплаха от неприятели може да се получи от домашните любимци.
За получаване на по- бърз растеж и по тъмна окраска на растението подхранвайте с желязо 3 – 4 пъти годишмо ( при възможност по течна форма).