Засаждане на круши и дюли

круша на дървоКрушите и дюлите изискват определени типове почви, но и климатичните особености на района, в който мислите да засадите овошките, до голяма степен влияят за успешното им развитие. Засаждането трябва да се извърши след изследване на почвения тип и съобразено с климата. Макар в повечето случаи засаждането да се извършва без поглед към тези условия. При по-тежки (черноземни или глинести) почви е задължително да се прави дълбока оран поне веднъж или два пъти (което се отнася за повечето овощни видове), преди засаждането и след това почвата да се обработва няколко пъти годишно.

Крушови или дюлеви сортове пресадени на дюлева подложка – засаждат се задължително върху поливни площи. При не спазване на това условия, плодовете не могат да добият вкусовите и изгледните качества на сорта, който сте засадили (плодовете остават сухи, дребни и в повечето случаи опадват доста преди периода за беритба). Кореновата система е доста по-слаба от семенната подложка и трудно пробива сбита и тежка почва. Дърветата стават дребни на ръст и трудно изхранват плодовите завръзи.

Най-добрите райони за направата на крушови насаждения са прохладни, с голяма промяна на нощна и денна температура (така плодовете се оцветяват по добре и добиват търсения търговски вид). Тези райони се намират по поречията или при наличие на планини и гръбари.
Дюля на дървоПри засаждане на круши или дюли пресадени на семенна подложка изискванията към почвата се намаляват. Върху семенна подложка кореновата система е в пъти по-силна и по-лесно се развива в тежки черноземи, но плододаването започва доста по-късно около шеста – седма година след засаждането на овошките.

Засаждане – добре е да се извърши в периода от ноември до средата на март месец, дори закупеният разсад да е пакетиран или поставен в контейнер. Изкопаните дупки за целта да са с размери не по-малки от 60 / 60/ 60, в противен случай младите овошки не могат да се развият добре, не дават искания прираст, общо взето остават дребни и недорасли дълго време след засаждането им.
Поливане: Поливката при засаждане е задължителна освен в случай на преовлажнена почва. Преди поставяна на овошката в предназначената за това дупка, се изсипват около десетина литра вода, след това се засипва с пръст и отново се изсипват десетина литра вода. Ден след извършване на тази процедура земята около овошката се претъпква леко, за да се уплътни.
При извършване на тези действия е на 95 процента сигурно, че засаждането на дръвчетата ще е успешно.